ERASMUS+ tanulmányút

2016. szeptember 25. és október 1. között iskolánk végzős tanulói és Sinayné Tar Judit tanárnő kapott lehetőséget az ERASMUS+ program keretében futó „Blende-n- D Branding” projekt észtországi találkozóján történő részvételre.

Az egyhetes programra diákjaink itthon elkészített prezentációkkal érkeztek, amelyek bemutatására az első munkanapon került sor. Többek között beszámoltunk arról, hogy mit találunk jónak a magyar oktatási rendszerben, a munka világában valamint egy általunk kiválasztott, világhírre érdemesnek tartott dalt mutattunk be.

Az első négy napon török, német, finn, észt és magyar diákokból álló csoportokban oldottunk meg a projekt munkatervéből kijelölt feladatokat, mint például milyen lenne az ideális iskola vagy egy állásinterjú során milyen kompetenciák és tulajdonságok kiemelésével igyekeznénk elnyerni a munkáltató tetszését. A német partneriskola Moodle-felületére feltöltöttük az elkészült feladatokat, amelyek a résztvevő országok kultúrájának, oktatási rendszerének, munkaerőpiacának megismerését segítik elő.

A hét utolsó két délutánjának programjai során a diákok közös feladatok megoldásával fedezhették fel Rakvere gyönyörű városát. Szerdán előre meghatározott épületeket, plakátokat, emlékműveket kellett felkeresnünk és lefényképeznünk, majd csütörtökön a rakverei várban töltöttünk el néhány felejthetetlen órát a külföldi diákokkal. A nap fénypontja a közös bowling-est volt.

A pénteki napot Észtország fővárosában, Tallinnban töltötték a diákok, ami kétségtelenül az észt kulturális és tudományos élet központja. Betekintést nyertünk a Tallinni Egyetem életébe, és megismerkedtek az ottani tanulási lehetőségekkel.

A hét méltó lezárásaként a Villa Theresa Éttermében búcsúvacsorán vettünk részt, és az áprilisban megrendezésre kerülő törökországi találkozón való találkozás reményében váltak el egymástól a diákok.