Kívül és belül is megújult a kollégium

Az elmúlt két évben a Balásházy kollégistái nem voltak könnyű helyzetben, hiszen szinte folyamatosan építési munkálatok zajlottak az épületben. Ennek eredményeként viszont az idei tanévet már egy korszerű, komfortos, teljesen felújított kollégiumban kezdhették meg. A hivatalos átadó ünnepséget ugyan már szeptember végén megtartottuk, most azonban néhány előtte-utána fotóval is készültünk Tanka János tanár úrnak köszönhetően.

A munkálatok az energetikai korszerűsítéssel kezdődtek. Ennek keretében új külső szigetelést, külső nyílászárókat és radiátorokat kapott az épület. A hadrendbe állított napelemeknek és talajszondás-hőszivattyúknak köszönhetően pedig szinte teljesen megújuló energiával működik.

A második ütemben az épület belső terei estek át a teljes felújításon. A korábbi 6-8 ágya szobákat többségében 3 ágyasokká alakították. A tanulói és tanári szobák, közösségi helyiségek, vizesblokkok valamint a folyosók is új burkolatot, festést, belső nyílászárókat és bútorokat kaptak. A teakonyhákba új háztartási gépek kerültek.

A munkálatok összköltsége mintegy 400 millió forint volt, amit a Debreceni Egyetem részben pályázati, részben saját forrásból állt. A tervek szerint a harmadik ütemben a tetőtér is beépítésre kerül, amivel a jelenlegi férőhelyek száma a másfélszeresére növekszik.