Erasmus+ – Szicíliában jártunk

Négy ország középiskoláinak partnerségét koordinálja intézményünk a tanév elejétől. Az Erasmus+ BENEFIT projekt olasz, görög, és török partnerekkel együttműködve valósul meg. A közös munka két évig tart.

Az első személyes találkozás az eddig csak a virtuális térben kommunikáló kollégák között nagy motivációt jelentett. A modicai “Principi Grimaldi” középiskolában szívélyes fogadtatásban volt részünk. Az iskola tanulói az olasz hagyományoknak megfelelően többfogásos menüt készítettek és szolgáltak fel nekünk.

Azért találkoztunk külföldi tanárkollégáinkkal Modicában, hogy felkészüljünk a következő projektszakaszra, amikor majd diákjaink a külföldi találkozókon nemzetközi csoportokban dolgoznak azon, hogy reális képet kapjanak azokról a követelményekről, amelyeket a választott szakmájukkal kapcsolatban a munkaerőpiac támaszt velük szemben.

Közös rendezvényen alkalmunk volt megismerni azokat az olasz diákokat, akik már alig várják, hogy személyesen is megismerhessék külföldi társaikat. Velük együtt jártunk a ragusai Kereskedelmi Kamarában, ahol a fiatalok vállalkozóvá válásáról hallhattunk előadást. Nem mindennapi élményben volt részünk egy fiatal vállalkozók által üzemeltetett farmon, ahol helyi specialitásokat kóstolhattunk meg. Egy ragusai sajtüzemben végigkövethettük a teljes technológiai folyamatot. Az iskolában egy modern, csoportmunkára alkalmas számítógépteremben dolgozva készítettük elő a görögországi találkozót. Óratervet készítettünk a márciusig megismerendő O*NET OnLine portál használatához. Ezen a portálon megtalálható minden információ, amit egy szakmáról csak tudni lehet. A jövőbeli workshopok moderálásához modern tanítási módszerekről cseréltük ki a gondolatainkat. A Városházán – ami régen kolostor volt! – a polgármesterrel folytattunk beszélgetést az együttműködésünk céljáról. Chiaramontéban a modicai iskola tagintézménye szervezett külső HR-specialistákkal találkozót, amelyet a diákokkal készített állásinterjúk zártak.

Lenyűgöző volt a szicíliai városkép, a barokk épületek szépsége. Az Etna látványa távolról is élményszámba ment. A narancsfák, a narancs és mandarin keveréke, a “mandarino”, a modicai csokoládé, a pisztáciából, vaníliából és padlizsánból készült reggelikrém, a Földközi-tenger, a tavaszt idéző meleg még mindig elevenen élnek az emlékeinkben. És persze életünkben nem ettünk még ennyi pizzát egy hét alatt …

Folyamatosan frissítjük a Google Drive Folder segítségével a tevékenységeinket bemutató dokumentációt.

Március végén irány Görögország második legnagyobb városa, Thessaloniki!

A program koordinátora Éll Ninetta tanárnő. Résztvevők: Lévai Imre, gyakorlati oktatás vezető és Fekete István, tanár