Megemlékezés a Nemzeti összetartozás napján

Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen.

– Wass Albert

Nem így terveztük, mint ahogyan eleink sem 100 évvel ezelőtt. Azt terveztük a Debreceni Egyetem gyakorló iskoláival, hogy az egyetem főépülete előtt együtt felvonulunk az ovisoktól az érettségizőkig, diákok és tanárok közösen, ki-ki feje fölé tartva településének nevét, és mi, közösen ebben a formában fejezzük ki összetartozásunkat. Nem így lett az ismert körülmények miatt.

Minket Balázházysokat azonban arról lehet felismerni, hogy még ilyen körülmények között is keressük a megoldás lehetőségét. Trianon emléknapján is vizsgák zajlottak az iskolában, éppen a mezőgazdasági technikusok adtak számot tudásukról. Tehát volt diák az épületben, és adott volt a lehetőség arra, hogy ne csak virtuálisan emlékezzünk, hanem kézzel fogható módon. Úgy gondoljuk, közös elveink alapján, hogy a tettei minősítik az embert. Mi nem a szavak embere vagyunk, hanem a tetteké. Elkészítettük a történelmi Nagy-Magyarország vármegyéinek nevét tartalmazó kis táblákat, melyeket közösen a végzős technikus növendékekkel elhelyeztünk az iskola lépcsőházában a kovácsoltvas korlátján mementóul mindenki számára.

Terveink szerint egy évig maradnak a vármegye táblák a lépcsőházban, majd eltesszük őket és húsz év múlva, amikor az iskola lesz 100 éves, akkor felhelyezzük őket az idén elültetett Trianon-emlékfára. Most ennél, az iskola parkjában levő fánál körbeállva, az iskolacsengő folyamatos zúgása mellett néma főhajtással, de lélekben emelkedve emlékeztünk Trianononra a nemzeti összetartozás napján.

Tisztelet az elődöknek! Hajrá Balásházy!