A Balásházy története

Debrecenben és környékén Pallag és a Balásházy neve mára összefonódott a mezőgazdasággal, ám azt sokan nem is sejtik, hogy az iskola több, mint 150 éves múltra tekint vissza.

A gazdászképzés gyökerei

Debrecenben 1867-ben nyílt meg az ország második Földműves Iskolája, ami 1868-tól Gazdasági Akadémiaként működött tovább. Máig leghíresebb tanítványunk, Wass Albert író, költő is ebben az időszakban, 1928 és 1931 között volt az intézmény hallgatója. Emlékét a mai napig díszes tábla őrzi az iskola épületének falán.

Alapító okiratunk 1940-es keltezésű, innentől datáljuk a pallagi középfokú mezőgazdasági szakképzést. Ekkor nyitotta meg ugyanis kapuit közvetlen jogelődünk, a Középfokú Gazdasági Tanintézmény, amely néhány évig még a Böszörményi úton működött, majd végleg átköltözött Pallagra.

Ezzel együtt a környék is rohamos fejlődésnek indult. Az iskola szomszédságában kollégium épült, mely a mai napig sok pallagi diák második otthona, a főépületet körbeölelő 3,5 hektáros területen pedig szemet gyönyörködtető parkot alakítottak ki.

Balásházy János, a reformkor kiemelkedő mezőgazdászának nevét 1963-ban vette fel az intézmény, mely a 20. század második felében számtalan szakmaszerkezeti átalakuláson ment keresztül, de mindvégig hű maradt az akkor már több, mint százéves mezőgazdász hagyományokhoz.

A 21. század változásai

Az iskola képzési rendszerének jelenlegi struktúráját az 1997-ben elnyert világbanki pályázat alapozta meg. Egy évvel később indult a közgazdasági ágazat, ami a mai napig is a kínálatunk gerincét képezi.

Az intézmény fenntartását 2009-ben vette át a Debreceni Egyetem, így hivatalosan egyetemi gyakorlóiskolává váltunk. Ennek keretében minden évben tanár szakos hallgatók tucatjai fordulnak meg az intézményben óralátogatások és tanítási gyakorlatok során.

Ezzel egy időben kezdődött a képzési portfóliónk folyamatos bővítése is. Először a 2010-ben megnyílt Debreceni Labdarúgó Akadémiával kötöttünk partneri szerződést, amelynek keretében sportiskolai gimnáziumi osztályokat indítottunk a focista növendékek számára.

Őket azóta már számtalan más sportág képviselői követték, de a szakképzés területén is új frontokat nyitottunk. Az élelmiszeripar, a kertészet, a logisztika és a térinformatika mellett már az egészségügy is felkerült a palettánkra.

„Megújulunk”

Gyakran hangoztatott jelszavunk, ami nem csak a képzési kínálat változásában nyilvánul meg. Az elmúlt jónéhány tanévben fokozatos módszertani és oktatástechnológiai fejlesztéseket hajtottunk végre, hogy megfeleljünk a tanítás és a tanárképzés modern követelményeinek.

Ami azonban a külső szemlélő számára is látható, az a közel 80 éves múltra visszatekintő kollégiumunk teljeskörű felújítása. Büszkén mondhatjuk, hogy jelenleg a megye egyik legkorszerűbb épületében tudjuk elszállásolni a diákjaink jelentős részét.

„A föld szeretete – Hazaszeretet”

Iskolánk jelmondata az 1940-es alapító okiratból származik. Ennek szellemiségében tekintünk a múltunkra, miközben bátran fordulunk a jövő felé.

Hiszünk abban, hogy az a sokszínűség, amit a szakképzés, a tanárképzés és a sport megkövetel tőlünk, segít abban, hogy megfeleljünk a modern kor oktatási követelményeinek, miközben továbbra is hűek maradunk a gyökereinkhez.