Beszámoló a Határtalanul! pályázatról

HAT-18-02-0327 számú „Egészséges élelmiszer határtalanul” című pályázatunk 4 768 227 Ft támogatásban részesült.

A program keretében iskolánkból 40 fő tanuló és 3 fő tanár töltött 4 napot a szlovák partner intézményben. A Szlovák partneriskolából szintén 40 fő tanuló 3 fő kísérőtanárral érkezett Magyarországra 4 napra.

Az iskolák között már régre visszanyúló kapcsolat volt. A találkozás által a kapcsolat megújult és megerősödhetett. A kiszélesedésnek köszönhetően további együttműködési lehetőségek kerültek feltárásra. A projektben kísérőként résztvevő pedagógusok között személyes és szakmai együttműködés egyaránt létrejött. A jövőben közösségi oldalak segítségével kívánják a kapcsolatot tartani. A tanulók között fokozódott a tolerancia, megismerték egymás kultúráját. Tapasztalatokat szereztek a szlovákiai szakképzés elméleti és gyakorlati sajátosságairól is. Megállapodás született a folytatásról, kölcsönös pályázati forrás keresése mellett.

A pályázati elbírálás elhúzódás következtében a megvalósítási időszak kitolódott, ezáltal a közös termékhez szükséges feltételek az évszakváltozás miatt nem álltak rendelkezésre. A tervezett program gyümölcsszedéssel kezdődött volna, melyre nem volt lehetőség, ezért áttervezés vált szükségessé. Az újonnan kialakított produktum egy közös főzéssel valósult meg. Ennek során két tájjellegű hagyományos magyar ételt készítettünk. Igaz, hogy az eredeti program részben megvalósítható lett volna vásárolt alapanyagból. Ekkor azonban elmaradt volna a betakarítás által biztosított közös élmény és kommunikáció, együttműködés.

A magyar nemzeti ételek egyikének megismerését tűztük ki célul, így a debreceni közös programok keretében slambucfőzéssel indítottuk a programot. Ennek az volt a célja, hogy a szlovák testvériskola tanulói betekintést nyerjenek ételeink ízvilágába.

Kétféle slambuc készült:

  • A „hortobágyi slambuc” összetevői: szalonna, burgonya, lebbencstészta, fűszerek. Ezt a slambucot „sápadt slambuc”-nak hívják a helyiek, hiszen paprikát nem használnak az elkészítés folyamán.
  • A „magyaros slambuc” összetevői és elkészítési módja hasonló az előzőhöz, csupán a por paprika íze és színe különbözteti meg az másiktól.

A slambucot magyar szokásoknak megfelelően szabad tűzön, bográcsban készítették a tanulók.

Szlovákiában a nemzeti ételek egyikét készítették a diákok, ennek neve „káposztás sztrapacska”. Az étel összetevői: nyers burgonya reszelve, liszttel összekeverve, só, bors, lereszelt és megpárolt édes káposzta. A sztrapacskát a prebenyiki iskola tankonyhájában készítették a diákok.

Az előkészítő foglalkozást 2019. 03.13-án tartottuk.  A topográfiai ismeretek elmélyítésére földrajzi és történelmi fali térképekkel, ezt tanári előadás, élőszóban történő magyarázat egészítette ki. Interaktív módszerek, kutatás, projektmódszer, csoportfoglalkozás és házi feladat is volt.

A pályázatban résztvevő tanulók tanári irányítás mellett digitális taneszközök segítségével megismerték Szlovákia földrajzi adottságait és történelmi múltját hangsúlyozva a pályázatban megvalósuló program helyszíneit. A tanulók megismerték a két ország közös múltját.

A Magyarországi látogatás során meglátogatott települések: Debrecen Pallag, Debrecen, Hortobágy, Nyíregyháza.  2019. 03.18-21. között jött létre.

Üdvözöltük vendégeinket, majd megmutattuk az iskolánkat, a gyakorlókertünket és a labdarúgó akadémiát Pallagon. Majd külhoni és magyar diákjainkkal együtt neki láttunk az ételkészítésnek, mely alapját képezte a közös termékünknek. Kisebb csoportokat alkotva folytattuk a munkát. A csoport egyik része a hortobágyi slambuc készítésnek állt neki, míg a többiek a magyar slambuc készítésének fogtak neki. Minden munkafolyamatban szakértő tanáraink álltak a diákok segítségére. Ezt követően elvittük vendégeinket az egyetemi tangazdaságba, ahol mi is teljesítjük gyakorlatainkat.

Volt debreceni városnéző kirándulás. Ezután Nyíregyházi rövid városnézésre indult a csoport. Aztán pedig Hortobágy volt a cél. A látogatóközpont és a vadaspark nagyon lekötötte a vendégek figyelmét.

Szakavatott vezetéssel végig mentünk a Debreceni Egyetem épületében és voltunk a botanikus kertben is. A közösen eltöltött napok munkáját eredményesnek és hasznosnak ítéltük. Szeretettel búcsúztunk a szlovák vendégeinktől és nagyon vártuk az újabb találkozást.

A szlovákiai utazás során érintett települések Perbenyik, Királyhelmec, Tőketerebes, Nagymihály, Kassa-Eperjes. Az utazás 2019. 04.01-04 között valósult meg.

Az utazás röviden

  • Debrecen – Perbenyik. Találkozás a partneriskolával. A prebenyiki partneriskola vezetősége fogadta csoportunkat, megbeszéltük a teendőket. Közösen ismertettük, felidéztük az elfogadott tervet a megvalósításra váró termék elkészítéséhez. Közösen vázlatot készítettünk a megvalósításra váró termék további munkafolyamatairól. Röviden végig vettük az első találkozás alkalmával elvégzett munkafolyamatokat. Megterveztük az együttműködés menetét, az elkövetkezendő napokban elkészítendő anyagokat dokumentációkat. A feladatokat felosztottuk a kialakított csoportok között.
  • Délelőtt a partneriskolával a közös termék elkészítése az iskolai tankonyhában, majd kirándulás a környező településekre: Nagymihály, Vinnai tó, a környék nevezetességeit tekintettük meg. Ez után ellátogattunk az iskola gyakorló kertészetébe is.
  • Kassai városnéző körutunk során meglátogatjuk a Szent Székesegyházat, mely egyedülálló gótikus főoltárral és az oratóriumra vezető páros lépcsővel rendelkezik.
  • A középiskolákban nagy népszerűségnek örvend a kosárlabda és a kispályás labdarúgás. Mielőtt elbúcsúztunk a két intézmény tanulói versengtek  labdarúgásban.
  • Újdonsült barátainkkal a Bodrogszerdahelyi Gulyás Pékségben látogattunk el ahol különféle péktermékek, helyi specialitások készítésének a lépéseit figyelhettük meg. A látogatás végén az általuk készített termékek kóstolására és vásárlására volt lehetőség.
  • A közösen eltöltött napok munkájának értékelése, tapasztalatok és tervek megfogalmazása történt meg a partnerek részéről, megállapodtunk, hogy cserekapcsolatunkat a következő években is folytatni szeretnénk. A fogadó iskola csoportunkat zárásképpen megvendégelte.

Szállásunk az Itália Penzionban volt Királyhelmecen.

2019. 04. 26.-án értékelő foglalkozást tartottunk, ahol felelevenítettük az utazások tapasztalatait és újabb terveket szőttünk.

Az értékelő óra keretében a kísérőtanárok irányítása mellett a tanulók rendszerezték, összefoglalták a projekt során tapasztaltakat. A tapasztalatokat a kísérőtanárok támogatásával értékelték, fejlesztési lehetőségeket fogalmaztak meg. A tanulók csoportokat alkottak és véleményt formáltak, hogy mennyire szolgálta az út az előzetesen megfogalmazott célokat.

Összességében elmondhatjuk, hogy amint a képek is árulkodnak róla, a kirándulások nagyon jó hangulatban és sikeresen zárultak.

Kísérő tanárok voltak: Bikesicsné Ország Katalin, Nagy Olga és Kenéz Zoltán

A programban a 11.c és a 11.d osztály tanulói vettek részt.

A pályázatot készítette: Lévai Imre és Fekete István