Kertészet terepgyakorlatok februárban

11. évfolyamos kertész technikusaink a Nagyerdei Kultúrpark szakmai napján jártak.

A gyümölcstermesztő szakmairányú csoport diákjai 2024. február 21-én ”A biológiai növényvédelem aktuális kérdései, lehetőségei” címmel megtartott szakmai napon vettek részt a Nagyerdei Kultúrparkban.

Az intézményünkben folyó szakmai tantárgyak oktatása során külön figyelmet fordítunk az egyes növényi kórokozók, kártevők és gyomok elleni védekezés lehetőségeire, melyekhez a legújabb kutatási eredmények, a napra kész információk megismerésére is szükség van.

A nap megnyitóján a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja, prof. Dr. Stündl László a kultúrpark ügyvezető igazgatójával, Dr. Nagy Gergely Sándorral hosszútávra szóló megállapodást írtak alá a két intézmény nevében innováció-megosztás, kutatás és gyakorlatszerzés céljából. Ezt követően diákjaink hasznos előadásokat hallgathattak meg egyetemünk kutatóitól és növényvédelmi szakemberektől. Az adott témákban (pl. rovarok elleni biológiai védekezés, tápanyag utánpótlás, a talajélet javítása) felmerülő kérdéseket az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés keretein belül lehetett megvitatni.

Emellett a gyümölcstermesztő szakmairányú csoport gyakorlati képzésében jelentős részt vállal a Debreceni Egyetem, Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepe. A gyakorlat keretein belül, diákjaink a gyümölcstermesztés aktuális munkálataiban vesznek részt. 2023. szeptembertől a gyümölcsbetakarítás, tél végén pedig a metszés magas szintű szakmai tudásának elsajátítását kezdték meg. Oktatásuk során a hagyományos módszer mellett modern eszközök használatát is megismerhetik a tanulók. Az elmúlt évben beszerzett vontatott kivitelű, hidraulikus szerkezetű platform, illetve az idei évben vásárolt két elektromos metszőolló használata megkönnyíti a metszés munkafolyamatát.

Oktatóink az egyetemi szakemberekkel együttműködve azon dolgoznak a jövőben is, hogy tanulóink a legkorszerűbb technológiákat, legújabb módszereket, eljárásokat megismerjék, elsajátítsák.

Legutóbbi frissítés: 2024. 03. 06. 10:24