December 3-án iskolánk 11.a osztályos pénzügyi-számviteli ügyintéző, illetve logisztikai technikus tanulói szakmai tanulmányúton a szerencsi csokoládégyár interaktív csokoládé műhelyében jártak.
Érkezésük után - egy alapos kézmosást és beöltözést követően természetesen- az interaktív műhelyt keresték fel, ahol kis öntőformák, mazsola, mogyoró és színes cukorkák várták őket az asztalokon. Az 5-6 fős asztaloknál ülve kíváncsian figyelték, ahogy a kb. 45 C fokos tejcsokoládét egy hideg márvány asztalra öntötték, ahol folyamatos „kevergetés„ során kb. 29 C fokra hűtötték vissza, vagyis temperálták. Az így temperált csokoládéból mindenki önthetett magának az öntőformába, melyet némi rázogatás után kedve szerint díszíthetett fel.
Amíg a kreatívan feldíszitett csokoládék „hűsöltek”, vagyis sokkolták őket, addig egy másik teremben a cég-, és a csokoládé történetéről hallgattak meg egy rövid előadást, illetve megnéztek egy párperces filmet is, melyből megtudták, hogy a kakaóbab, amelyből a csokoládé készül tulajdonképpen a kakaó fa gyümölcse. A kakaóbab az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be: a kakaóvaj, a kakaó por és így a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra. Megtudták azt is, hogy négyféle csoki létezik: a tej, az ét, a fehér (melyben nincs kakaó massza csak kakaóvaj) valamint a ruby amely lila színű és nagyon drága, divatos csokoládé manapság. A ruby csokoládé egyébként egy speciális, azonos elnevezésű kakaóbabból készül, melyet egy egészen új típusú kakaóbabból fejlesztettek ki, genetikai módosítások nélkül még 2017-ben. Az feldolgozási módját azonban mind a mai napig nagyon szigorúan őrzik.
Természetesen az ízlelőbimbóik sem maradtak munka nélkül ezen a napon: többféle csokoládé kóstolására is lehetőségük nyílt a látogatás során. Az előadás végére a szépen feldíszitett csokoládék is kellőképpen lehűltek és miután mindenki kiválasztotta a sajátját elindultak haza.
Látogatásukat a Pallag Alapítvány támogatta, melyet ezúton is nagyon köszönünk!