Digitális Témahét

A Digitális Témahét alkalmából diákjainkkal a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központjába és Járműmérnöki Laborjába látogattunk.

2024. április 8-án a Digitális Témahét alkalmával ellátogattunk Debreceni Egyetem  Kassai úti campusára, hogy a Balásházys diákoknak megmutathassuk a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép-központjában üzembe helyezett Komondor nevű szuperszámítógépet. A gép teljesítménye öt petaflops, ami percenként 50 ezer laptopnyi kapacitásnak felel meg, hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkezik. A számítógépet testközelből láthatták iskolánk tanulói előtte azonban Prof. Dr. Gál Zoltán előadását tekinthettük meg.

2024. április 18-án pedig ellátogattunk a Műszaki Kar Ótemető utcai épülete mellett található Járműmérnöki Laborba. Bóbis Beátával egyeztetve Dr. Szabados-Csernyi Anita és Tanka János kíséretével 15 tanuló tekinthette meg a Járműmérnöki képzés gyakorlati oktatási helyszínét. Az alapszak célja olyan szakemberek oktatása, akik képesek a közlekedési és logisztikai folyamatokat figyelembe véve a járművek tervezésével, gyártásával, üzemeltetésével kapcsolatos mérnöki alapfeladatok megoldására.

Erdei Timothy PhD hallgató nagy szeretettel fogadott bennünket és rendkívüli szaktudásának köszönhetően a teljesség igénye nélkül mutatta be az ott oktatók, illetve a hallgatók mindennapjait kitöltő érdekes feladatait. Betekinthettünk az ámulatba ejtő robotprogramozás előszobájába, láthattuk az általuk készített AGV robotot, ismerkedhettünk a háromdimenziós grafikai tervezéssel és a rendkívül sok hasznos információ mellett ízelítőt kaptunk a 3D nyomtatás lehetőségeiről is. A technikai berendezések hőtermelése miatt a helységben tapasztalható meleg ellenére Timothy nagyon barátságosan és kimerítően válaszolt a felmerülő kérdéseinkre.

Azonban nemcsak a gyerekek, hanem a kísérők számára is a legnagyobb meglepetést és leírhatatlan szenzációt a laborban működő Emma névre keresztelt AI (artificial intelligence) modul jelentette, "aki" több mint 20 kamerával figyeli a helységben folyó tevékenységet és folyamatosan szóval tartja a jelenlévőket. Hol balesetmegelőző célzattal, hol az oktatót segítő szándéktól vezérelve, vagy esetenként csak a csendet megtörve egy-egy vicces beszólással emlékeztet, hogy napjainkban jócskán átléptünk már a robotika világának küszöbét.

Legutóbbi frissítés: 2024. 04. 20. 08:19