Logisztika terepgyakorlatok novemberben

Iskolánk 11. és 12. évfolyamos logisztikai technikus diákjai az elmúlt napokban több terepgyakorlaton is részt vettek.

A 11.-es tanulók a debreceni posta- és távközléstörténet jellegzetességeit megörökítő kiállításon jártak. A Delizsánsz kiállító terem közepén egy korabeli postahivatal, körben pedig tárlók mutatták be a posta és távközlés történetét.

Azontúl, hogy nagyon sok érdekes dolgot tudtak meg, lehetőségük nyílt felpróbálni néhány régi postás egyenruhát, chatelhettek telexgépen, üzenetet küldhettek a csőpostával és kipróbálhattak egy korabeli telefonközpontot is.

A következő gyakorlat során a Debreceni Közlekedési Vállalatot látogatták meg. A napot a remízben kezdték, ahol megtekintettek néhány régi és új villamost, a szerelő aknákat és különféle emelőszerkezeteket.

Ezt követően útjuk a közlekedéstörténeti emlékszobába vezetett, ahol különféle közlekedéstörténeti eszközökre és tárgyakra csodálkozhattak rá, és így rövid ízelítőt kaptak nem csak a helyi közösségi közlekedés történelméből, hanem Debrecen történelméből is. Megtudták, hogy a gőzüzemű vontatás az országban Debrecenben valósult meg először, a villamos-közlekedés viszont más városokhoz képest csak jóval később indulhatott el, 1911 -ben. Kiderült, hogy Pallagra is járt villamos: 1924.február 19-én indult el az első járat. Ezt sajnos 1970-ben megszűntette a város akkori vezetése több más mellékvonallal együtt.

Az emlékszobában lehetőségük nyílt egy korabeli villamosülésbe beülni, jegyet lyukasztani. Látogatásuk az elektromos buszok és a töltőállomások megtekintésével zárult.

A 12.a osztály logisztikai technikus tanulói pedig termelési logisztika órán jártak a helyi pékségben, a Spájzban. Nem kellett messze menni, csak az utca túloldalára, hogy megismerhessék a kenyér és a péksütemények készítésének menetét, gyártási folyamatát.

Megtudták, hogy mennyire fontos a jó alapanyag  annak beszerzése, valamint a termelés precíz tervezése. Ahhoz, hogy nyitásra mindig friss, jó minőségű és elegendő áru kerüljön a polcokra nagyon fontos továbbá az információáramlás, a kommunikáció és a csapatmunka is a pékség dolgozói között.

Köszönjük Spájz!

Legutóbbi frissítés: 2024. 03. 06. 09:42